Tiedonantaja-festivaali

Yhteistyötä, solidaarisuutta ja uusia avauksia

Eläkeläisten asemaa huononnetaan Suomessa rajusti

Eläkeläisten asema on vahvasti esillä Jyväskylän Tiedonantaja-festivaalilla 17. lokakuuta.

Turun vanhustyön neuvottelukunnan puheenjohtajan Kaija Kiesslingin mukaan hallitus viilaa erityisesti pienituloisia eläkeläisiä linssiin asumistuen osalta.

Uusilla toimillaan hallitus leikkaakin eläkeläisiin kohdennetusta asumistuesta edelleen yli 80 miljoonaa euroa. Kun tämän tuen saajat ovat kaikkein pienituloisimmat eläkeläiset, merkitsee se näiltä rajua leikkausta.

Kiessling muistuttaa, että alun perin hallitus lupasi leikata 90 miljoonaa, ja siitä hallitus kevensi leikkauksia 30 miljoonaa. Nyt kuitenkin tuo 60 miljoonan summa nousee takaisin lähelle alkuperäistä leikkausta eli tullaan yli 80 miljoonan summaan.

Tämäkö on hallituksen helpottavaa politiikkaa? ihmettelee Kiessling.

Hallitus tiukensi uudelleen leikkausta, mutta markkinoi sitä helpotuksena. Tällä logiikalla en odota hallitukselta yhtäkään helpotusta enkä kevennystä lisää. Ne ovat pelkkiä kiristyksiä, lataa Kiessling.

Verrattuna palkansaajiin vuosina 2000–2014 eläkkeiden reaalinen ostovoima on noussut 37,5 %, kun taas palkansaajilla nousu on ollut 72 %.

Eläkkeiden reaaliarvot ovat jääneet jo 34,5 % palkansaajista jälkeen. Kun tähän liitetään leikkaukset ja asumistukimuutokset sekä tulossa olevat sairauskustannusten ja muiden maksujen nousut, voi vain ihmetellä millä rahalla takuueläkeläinen käy ruokakaupassa tai hankkii lääkkeensä. Suuri osa näistä on naisia, jotka aikanaan ovat synnyttäneet ja kasvattaneet veronmaksajia, ja ovat samalla jääneet paitsi työeläkettä. Asia erikseen on tulevien eläkeläisten tilanne, sillä nyt jo hallituksen leikkauspäätökset ajavat uudet eläkkeensaajat yhä heikompaan asemaan, lataa Kiessling.

Tiedonantaja-festivaali järjestetään 17. lokakuuta Jyväskylässä Sepänkeskuksessa. Festivaali koostuu keskusteluista, työpajoista ja kiinnostavista kohtaamisista. Tiedonantaja-festivaali on Tiedonantaja-lehden ympärille rakennettu lehtijuhla, keskieurooppalaiseen tyyliin. Festivaali järjestetään joka toinen vuosi, ja aina eri puolilla Suomea.

Miljoona eläkeläistä – miten arjessa selviydytään?

Klo 10.00 – Molekyyli

Keskustelua miljoonan eläkeläisen eläkkeistä ja palveluista.

Keskustelemassa erikoistutkija Seppo Ruotsalainen, Turun vanhustyön neuvottelukunnan puheenjohtaja sekä vanhusneuvoston jäsen Kaija Kiessling sekä eläkkeensaajien asumistukiadressin aktiivi, pieneläkeläinen Pälvi Uusitalo.Kommenttipuheenvuoron käyttää  Eläkeläiset ry:n Jyväskylän osaston puheenjohtaja Jorma Muhonen.

Sepänkeskuksessa, Kyllikinkatu 1.

Festivaalin verkkosivut: http://www.tiedonantaja-festivaali.net

Lisätiedot:

Marko Korvela
Tiedonantaja-lehden päätoimittaja
marko.korvela [at] tiedonantaja.fi
Puh. 044 921 1865

Mainokset

Kommentointi on suljettu.