Tiedonantaja-festivaali

Yhteistyötä, solidaarisuutta ja uusia avauksia

Maailmankuulu tutkiva journalisti Gavin MacFadyen Suomeen

Lontoon Tutkivan journalismin laitoksen johtaja osallistuu Tiedonantaja-festivaaliin Jyväskylässä

Maailmankuulu dokumentaristi ja tutkiva journalisti Gavin MacFadyen on viime vuosina keskittynyt internetin, lehdistön ja sananvapauden puolustamiseen. MacFadyen tunnetaan muun muassa merkittävien tietovuotajien kuten Edward Snowdenin ja Wikileaksin perustajan Julian Assangen puolestapuhujana.

MacFadyen saapuu lokakuussa Suomeen Tiedonantaja-festivaalin vieraaksi Jyväskylään 17. lokakuuta. Lontoossa sijaitsevan Tutkivan journalismin keskuksen (Centre for Investigative Journalism, CIJ) johtajana toimiva MacFadyen osallistuu festivaalilla keskusteluun median vapaudesta ja valvonnan eri muodoista.

Median ”kauhukakaraksikin” tituleerattu MacFadyen on vankkumaton valvonnan ja sensuurin vastustaja.

Harva etenkään nuorempi toimittaja ymmärtää, kuinka läpitunkevan, autoritäärisen ja kattavan urkinnan kohteena me olemme. Suuryhtiöt ja hallitukset tekevät totuuden etsimisestä ja valheiden paljastamisesta entistä vaikeampaa, toteaa MacFadyen.

Vuonna 2003 perustettu, epäkaupalliselta pohjalta toimiva CIJ tekee muun muassa yhteistyötä eri maiden toimittajien ja verkkoaktivistien kanssa. Tarkoituksena on esimerkiksi rohkaista ja tukea tutkivaa journalismia harjoittavia toimittajia ja tietolähteitä paljastamaan arkaluonteista, yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa.

Tietovuotajat ovat uhanalainen laji. CIJ on esimerkiksi julkaissut maksuttoman, kaikille sopivan oppaan, jossa neuvotaan erilaisia varotoimenpiteitä, kuten internetin turvallista käyttöä ja sähköpostin salausta. On tärkeää, että toimittajat osaavat suojella omaa viestintäänsä ja tietovuotajien lähdesuojaa, toteaa MacFadyen.

Dokumentaristi ja tutkiva journalisti Gavin MacFadyen on viimeisen 35 vuoden aikana ohjannut ja tuottanut lukuisia dokumentteja muun muassa BBC:lle, Granada Televisionille, PBS Frontlinelle, Paramountille ja United Artistsille. Dokumenttien aiheet ovat käsitelleet esimerkiksi lapsityövoiman riistoa, CIA:n historiaa, Iso-Britannian uusnatseja ja Frank Sinatran mafiakytköksiä. CIJ:n johtajan pestin lisäksi hän on Lontoon yliopiston vieraileva professori.

Gavin MacFadyen

Gavin MacFadyen

Tiedonantaja-festivaali järjestetään 17. lokakuuta Jyväskylässä Sepänkeskuksessa. Festivaali koostuu keskusteluista, työpajoista ja kiinnostavista kohtaamisista. Tiedonantaja-festivaali on Tiedonantaja-lehden ympärille rakennettu lehtijuhla, keskieurooppalaiseen tyyliin. Festivaali järjestetään joka toinen vuosi, ja aina eri puolilla Suomea.

Festivaalin verkkosivut: http://www.tiedonantaja-festivaali.net

Gavin MacFadyen on tavattavissa 16.10. Helsingissä. Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Marko Korvela

Tiedonantaja-lehden päätoimittaja

marko.korvela@tiedonantaja.fi

Puh. 044 921 1865

Mainokset

Kommentointi on suljettu.