Tiedonantaja-festivaali

Yhteistyötä, solidaarisuutta ja uusia avauksia

Tiedonantaja-festivaalin ohjelman ensimmäiset nimet julki

Tiedonantaja-festivaali kokoaa yhteen mediaväkeä, tutkijoita, kansalaisaktivisteja ja artisteja. Politiikan ja median polttopisteessä käydään syksyn mielenkiintoisimmat keskustelut laajalla skaalalla. Tärkeitä aiheita ovat tällä kertaa median sensuuri ja itsesääntely, luonnonvarojen ja sotapolitiikan kytkökset, transihmisten oikeudet ja Marxin pääoman uudet tulkinnat.

TA-festari_neliškuva

Tutkivan journalismin keskuksen (CIJ) johtaja Gavin MacFadyen Lontoosta osallistuu festivaalilla keskusteluun median roolista. Monissa maailman maissa mediaa rajoitetaan valtiollisesti, mutta sääntelyn ja kontrollin keinot ovat paljon tätä moninaisemmat.

Festivaalilla tartutaan myös erittäin ajankohtaiseen aiheeseen, eli leikkauspolitiikkaan. Vieraaksi saadaan keväällä ilmestyneen Velkatohtorit -kirjan toinen kirjoittaja, tutkija Matti Ylönen. Toinen tuoreeseen kirjajulkaisuun liittyvä keskustelu käsittelee osuuskuntia, ja puhujaksi saadaan yksi Uusi osuuskunta -kirjan kirjoittajista, toimittaja ja osuuskunta-aktiivi Hanna Moilanen.

Millaiseen Suomeen haluamme -keskustelussa jatketaan Suomen Sosiaalifoorumissa aloitettua keskustelujen sarjaa, joissa pohditaan luonnonvarapolitiikan, turvallisuuspolitiikan ja mediailmapiirin välisiä kytköksiä. Polttopisteessä ovat isäntämaasopimus, median sodanlietsonta ja kilpajuoksu hupenevista luonnonvaroista. Keskustelemaan saapuvat entinen kansanedustaja Jyrki Yrttiaho Turusta ja kansalaisaktivisti Hannu Hyvönen Iisalmelta.

Edellinen hallitus ei saanut säädettyä sukupuolen juridista vahvistamista koskevaa translakia. Tästä ihmisoikeuskysymyksestä ovat keskustelemassa Saksan kommunistisen puolueen Queer-työryhmän jäsen Thomas Knecht, transnainen Amanda Sofia Majasaari sekä Petri Janhunen Jyväskylän Setasta.

Miljoona eläkeläistä – miten arjessa selviydytään? -tilaisuudessa keskustellaan miljoonan eläkeläisen eläkkeistä ja palveluista. Keskustelemaan saapuvat erikoistutkija Seppo Ruotsalainen ja Turun vanhusneuvoston jäsen Kaija Kiessling.

Marxin ajankohtaisuus – keskustelua Pääomasta tuo Jyväskylään parhaat palat viime vuosina järjestetyistä Pääoma-seminaareista. Mukana ovat mm. väitöskirjatutkija Paula Rauhala Karl Marx -seurasta, tutkija Matti Vesa Volanen Jyväskylästä ja artikkelikokoelman Marxin Pääomasta toimittanut Yrjö Hakanen. Ja tietenkin paikan päällä on myynnissä Pääomaa.

Tiedonantaja-festivaalille järjestetään myös aiempia vuosia enemmän työpajoja ja tapaamisia. Tiedonantajan toimitusta pääsee tapaamaan ja keskustelemaan lehden tulevaisuudensuunnitelmista. Oma tapaamisensa järjestetään myös sosiaalisessa mediassa toimiville ihmisille ympäri Suomen. Rap-lyriikkatyöpajassa biisintekoon opastaa Suomirapin kaksinkertainen mestari MC Kajo.

Festivaalilla julkistetaan myös Tiedonantajan Luokkakuva-valokuvakilpailun voittaja, ja kilpailutöitä on esillä valokuvanäyttelynä.

Mainokset

Kommentointi on suljettu.